top of page
Sergelhusen_Jens Aronsson_04.jpg

Delta som volontär

Vi söker volontärer för att genomföra Open House Stockholm! Som volontär kan du hjälpa till med visning av festivalens byggnader, objekt och platser. 

Volontärens roll under dagen

  • Stödja utställare för att underlätta deras öppnande

  • Arbeta som informatör för Open House Stockholm

  • Förbättra besökarnas kunskaper och hjälpa oss att uttrycka evenemangets värde

  • Representera organisationen för att stödja syftet med att "involvera allmänheten i stadens utveckling och stimulera intresset för arkitektur och samhällsbyggande”.

Regnparken och skyfallsdammen_Ina Andreolli_02.jpg
Melker.jpg

Melker Ferdfelt, Civilingenjörsstudent från KTH, var verksam som områdesansvarig i Open House Stockholm 2022. Så här svarar Melker på några frågor om arbetet som volontär:

Hur har volontärsarbetet varit i OHS?

”Volontärsarbetet med Open House Stockholm har varit väldigt intressant och givande. De som var mest intressant var att träffa aktörerna bakom alla olika programpunkter och få ta del av alla deras tankar och ideér. Genom festivalen fick jag även möjligheten att som student inom samhällsbyggnad lära känna branschens olika delar utanför skolan. Väldigt kul också att se alla häftiga byggnader man annars inte kan komma in i och att få träffa människor med samma intresse av byggnader och vår närmiljö.”

Vad fick du göra som volontär?

”Som områdesansvarig hade jag ansvar över volontärer inom ett geografiskt område. Jag såg till att alla volontärer var på rätt plats och om någon var sjuk fick jag omplacera dem. Jag åkte även runt mellan programpunkter och stöttade upp där det behövdes. ”

Vad var roligast med att vara engagerad?

”Som områdesansvarig och volontär fick jag möjligheten att träffa utställare, volontärer och organisatörer både innan och efter festivalhelgen vilket var en perfekt möjlighet att få ställa några extra frågor och diskutera kring arkitektur och stadsbyggnad.

 

Under festivalen var jag bland annat på vandringen av Södertörns villastad vid Magelugen nära där jag bor. Där mötte jag ett flertal personer från närområdet som alla hade upplevt husen på olika sätt, det gjorde att vi kunde föra en bra diskussion och det var väldigt intressant att få höra olika perspektiv av hur området upplevts.”

Volontärsbeskrivningar

Under festivalen har vi olika typer av volontärsroller.

Områdesansvarig

Som områdesansvarig är du ansvarig för flertalet objekt/programpunkter inom ett geografiskt område. Du håller kontakten med utställarna och är behjälplig med att svara på deras frågor innan och under festivalhelgen. Du ansvarar för ett antal objektvärdar som finns vid objekten inom ditt område. Du är projektgruppens förlängda arm under festivalhelgen och en viktig pusselbit i festivalens genomförande.

Är eleven en stapelvara_Ola Hedin_02.jpg
Medborgarhuset_Anastasia Angeli_02.jpeg

Objektvärd
Som objektvärd är du precis som det låter, värd vid ett objekt. Du hälsar besökarna välkomna, delar ut programblad och hjälper utställaren med att exempelvis ordna köer, läsa av biljetter, räkna besökare mm samt svarar på frågor om festivalen. Du arbetar direkt under en områdesansvarig som finns till din hjälp och stöd under festivalhelgen. Att delta som objektvärd är ett ypperligt tillfälle att börja engagera sig på och bli en del av festivalen.

Fotovärd
Som fotovärd jobbar du med festivalens fotoverksamhet under festivalhelgen. Du, tillsammans med andra fotovärdar besöker objekten och fotar under festivalen. Att delta som fotovärd är ett ypperligt tillfälle att börja engagera sig på och bli en del av festivalen.

Sergelhusen_Ina Andreolli_04.jpg
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page