top of page
Sergelhusen_Jens Aronsson_04.jpg

Delta som volontär

Ansökan för volontärer öppnar igen inför festivalen 4-6 oktober 2024. Vi ses då!

Vill du bli en del av en storslagen festival?

Upplev en unik möjlighet att ge tillbaka till din stad genom att vara volontär under Open House Stockholm. Som volontär spelar du en viktig roll i att göra festivalen till en succé och skapa en oförglömlig upplevelse för besökarna.

 

Genom att engagera dig som volontär får du chansen att vara en del av en spännande och inkluderande stadsfestival, där du får utforska Stockholms arkitektoniska pärlor och möta inspirerande människor. Ge dig själv möjligheten att göra en positiv skillnad och få minnen för livet genom att vara volontär under Open House Stockholm.

Objektvärd
Är du social, tillmötesgående och gillar att träffa nya människor? Sök då rollen som objektvärd!

Som objektvärd är du precis som det låter, värd vid ett eller flera olika objekt. Det kan röra sig om att hälsa besökare välkomna, dela ut programblad, svara på frågor om festivalen och göra det utställaren behöver hjälp med; till exempel läsa av biljetter, räkna besökare eller ordna köer vid många besökare. Du arbetar direkt under en områdesansvarig som finns till din hjälp och stöd under festivalhelgen.

Objektvärd.png

Områdesansvarig

Gillar du att ta ett helhetsgrepp, hantera och balansera flera uppgifter samtidigt? Sök då rollen som områdesansvarig!

Som områdesansvarig har du ansvaret för flertalet objekt/programpunkter inom ett geografiskt område. Du håller kontakten med utställarna och är behjälplig med att svara på deras frågor innan och under festivalhelgen. Du ansvarar för ett antal objektvärdar som finns vid objekten inom ditt område. Du är projektgruppens förlängda arm under festivalhelgen och en viktig pusselbit i festivalens genomförande. För denna volontärsroll önskar vi att du bifogar ditt cv i din ansökan.

Områdesansvarig.webp

Mediavolontär
Är du bra på foto och/eller film? Har du egen kamera? Då ska du söka denna volontärsroll!

Som mediavolontär jobbar du med festivalens foto- och filmverksamhet under festivalhelgen. Under festivalen besöker du olika programpunkter och levererar sedan fotona till Open House Stockholms projektgrupp. Dina bilder och filmklipp används sedan på Open House Stockholms kanaler under festivalen samt i annan marknadsföring av festivalen.

Mediavolontär.webp

Infovärd

Är du glad, social och gillar att ta kontakt med nya människor? Då behöver vi dig som infovärd!

Inför och under festivalhelgen behöver vi din hjälp att sprida ordet om festivalen. Tillsammans med andra infovärdar berättar du för förbipasserande om möjligheten att gratis få besöka häftiga platser och byggnader - antingen från vår info-hub eller genom att du delar ut informationsblad på stan.

Infovärd.webp

Logistikvolontär

Är du flexibel, gillar att ha koll på saker och ha ordning och reda? Då ska du vara logistikvolontär hos oss.

Inom logistikområdet finns flera olika arbetsuppgifter - du hoppar in där du behövs. Det kan till exempel handla om att förse utställare eller andra med skyltmaterial, hjälpa till att hantera köer eller andra arbetsuppgifter som kan tänkas dyka upp under festivalens gång. Det kan också innebära en insats i vårt backoffice där vi svarar på besökarnas frågor eller hanterar avbokning/ombokningar med mera.

Logistikvolontär.webp

Utbytesfadder

Vill du få nya vänner från andra länder, har du ett intresse för andra kulturer samt gillar att ta hand om andra människor? Då passar du utmärkt som utbytesfadder.

Inom ramen för vårt europasamarbete kommer vi ta emot utbytesvolontärer från andra länder under vår festival. Dessa ska stötta upp våra volontärer på plats, ta del av vår festival och behöver tas om hand om på bästa möjliga sätt.

Utbytesfadder.webp

Melker om att vara volontär

Melker.jpg

Melker Ferdfelt, Civilingenjörsstudent från KTH, var verksam som områdesansvarig i Open House Stockholm 2022. Så här svarar Melker på några frågor om arbetet som volontär:

Hur har volontärsarbetet varit i OHS?

”Volontärsarbetet med Open House Stockholm har varit väldigt intressant och givande. De som var mest intressant var att träffa aktörerna bakom alla olika programpunkter och få ta del av alla deras tankar och ideér. Genom festivalen fick jag även möjligheten att som student inom samhällsbyggnad lära känna branschens olika delar utanför skolan. Väldigt kul också att se alla häftiga byggnader man annars inte kan komma in i och att få träffa människor med samma intresse av byggnader och vår närmiljö.”

Vad fick du göra som volontär?

”Som områdesansvarig hade jag ansvar över volontärer inom ett geografiskt område. Jag såg till att alla volontärer var på rätt plats och om någon var sjuk fick jag omplacera dem. Jag åkte även runt mellan programpunkter och stöttade upp där det behövdes. ”

Vad var roligast med att vara engagerad?

”Som områdesansvarig och volontär fick jag möjligheten att träffa utställare, volontärer och organisatörer både innan och efter festivalhelgen vilket var en perfekt möjlighet att få ställa några extra frågor och diskutera kring arkitektur och stadsbyggnad.

 

Under festivalen var jag bland annat på vandringen av Södertörns villastad vid Magelugen nära där jag bor. Där mötte jag ett flertal personer från närområdet som alla hade upplevt husen på olika sätt, det gjorde att vi kunde föra en bra diskussion och det var väldigt intressant att få höra olika perspektiv av hur området upplevts.”

bottom of page