top of page

Open House Stockholm 2023

Open House Stockholm

Potentiell underrubrik

 Fredag: 

Fredag: 

 Lördag: 

Fredag: 

 Söndag: 

Fredag: 

Wenner-Gren Center

Foto:

BaraBild.se

Wenner-Gren Center har sedan det stod klart 1962 blivit ett karaktäristiskt landmärke i Stockholm. Med en unik historia, K-märkta originaldelar och arkitektoniska höjdpunkter är det en unik plats.

Tema:

Arkitektur nu & då

Välkommen till Wenner-Gren Center och upplev 60-talets vingslag. Inredningen i festvåningen på våning 23 och 24 liknar miljöer som James Bond och Mad Men.

Stockholms Stadsmuseums har kulturhistoriskt klassat Wenner-Gren Center som ”blå” vilket innebär att Stadsmuseet bedömer byggnaden är av synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Arkitekturen i hela anläggningen är banbrytande och saknar räta vinklar där det är rombformen som dominerar tillsammans med påkostade material. Axel Wenner-Gren, personen bakom anläggningens tillkomst, var den främste av de anmärkningsvärt välutbildade och världsvana svenska entreprenörer som dök upp i början av 1900-talet. Han var den yngste i sällskap med Gustaf Dalén och Ivar Kreuger.

Wenner-Gren Center invigdes 1962 av Kung Gustav den VI Adolf och det har därmed passerat 60 år sedan industrimannen Axel Wennergrens livsverk stod klart. En byggnad som då ståtligt symboliserade svensk vetenskap, och som än idag väcker både uppmärksamhet och stor beundran.

Konstruktionen i höghuset Pylonen var banbrytande och betraktas även i vår tid inneha höga bevarandevärden. Wenner-Gren Center anses vara en av tio byggnader i svensk arkitektur som definierade 1960-talet. Ägare till Wenner-Gren Center är fastighetsbolaget Fabege, som välkomnar många besökare varje år.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

1962

Fastighetsägare

Fabege

Arkitekt

Sune Lindström och Alf Bydén

Adress

Sveavägen 166, 113 46 Stockholm, Sverige

Mötesplats

Vid adressen

Typ av visning

Öppet hus, Guidad visning inomhus

Mat i närheten

Café

Föranmälan

Ja

Tillgänglighet

Rullstolsanpassad, För hela familjen

Tillgång till WC

Ja

Språk

Svenska

bottom of page