top of page

Open House Stockholm 2023

Open House Stockholm

Potentiell underrubrik

 Fredag: 

Fredag: 

 Lördag: 

Fredag: 

 Söndag: 

Fredag: 

Träkonstruktion som tänjer på gränserna

Foto:

Elding Oscarson Arkitekter

Wisdome Stockholm- en byggnad som utmanar! Det välvda taket med en spännvidd på 48 meter är helt självbärande, med både krökta och vridna balkar som bara återfinns på ett fåtal platser i världen.

Tema:

Hållbarhet, Arkitektur nu & då, Staden växer

Wisdome Stockholm – Tekniska museets nya upplevelsearena för omslutande 3D-visualisering är ritad av arkitektkontoret Elding Oscarson, en byggnad som väckt internationell uppmärksamhet. Rutnätskonstruktionens 25 lager är uppbyggda av drygt 20 kilometer LVL-fanér, som formats och monterats på plats med en felmarginal på mindre än en millimeter. Något liknande har aldrig tidigare gjorts!
För att förverkliga arkitekternas och konstruktören Florian Kosches vision behövde Tekniska museet vända sig till Blumer Lehmann, som står bakom uppförandet av några av världens mest berömda träbyggnader. Det schweiziska familjeföretaget har över hundra år av hantverkstradition och samtidigt världsunik spetskompetens inom parametrisk design – en process där var och en av konstruktionens 10 903 delar modelleras upp i en 3D-modell. På det sättet kan byggnationen simuleras in i minsta detalj.
Allt hållbart trämaterial kommer från Stora Enso, CLT (korslaminerat trä) för kupolen och caféet inne i byggnaden från deras svenska bruk i Gruvön och LVL (laminerat fanérvirke) för pelare och takkonstruktionen från deras finska bruk i Varkaus.
I mitten av trähallen finns den stora domen av trä, med 100 sittplatser och visualiseringsteknik i världsklass. Kupolen är 12 meter hög och cirka 22 meter i diameter. Den består av 277 unika trätrianglar som monterades ihop i hexagonformer innan de lyftes på plats.
I början av december öppnar Tekniska dörrarna till Wisdome Stockholm.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

Nybyggnation klar 2023

Fastighetsägare

Stiftelsen Tekniska museet

Arkitekt

Elding Oscarson Arkitekter

Adress

Museivägen 7, 115 27 Stockholm, Sverige

Mötesplats

Samling i museets entré.

Typ av visning

Guidad visning inomhus

Mat i närheten

Café, Restaurang

Föranmälan

Ja

Tillgänglighet

Ej tillgänglighetsanpassad

Tillgång till WC

Ja

Språk

Svenska

bottom of page