top of page

Open House Stockholm 2023

Open House Stockholm

Potentiell underrubrik

 Fredag: 

Fredag: 

 Lördag: 

Fredag: 

 Söndag: 

Fredag: 

Tomteboda i förändring

Foto:

Anders Roth

Vad gör man med en 100 000 kvadratmeter stor byggnad för posthantering, som plötsligt står tom? När Tomteboda uppfördes 1983, var arbetsmiljön i fokus. Det är ett arv som förvaltas väl 2023.

Tema:

Arkitektur nu & då

När Tomteboda postterminal byggdes 1983, var den sannolikt världens modernaste mest moderna postterminal.. Nu har Tomteboda förvandlats till en multifunktionell arbetsplats där myndigheter, skolor och företag verkar sida vid sida. Tomteboda har byggts om, renoverats och förvandlats utan att göra avkall på sin unika karaktär.

Vad gör man med en drygt 100 000 kvadratmeter stor byggnad, specialdesignad för posthantering, som plötsligt står tom? Ser till möjligheterna och skapar något nytt. Redan när Tomteboda uppfördes, var arbetsmiljön i fokus. Ambitionen var att skapa världens bästa arbetsplats. Det är ett arv som förvaltats väl. Tomteboda har genomgått omfattande renoveringar, främst på insidan, för att möta dagens och framtidens hyresgäster, samtidigt som den fantastiska utsidan bevarats.
Moderniseringsarbetet som pågått under flera år är i sin slutfas: Husets speciella egenskaper och rumsliga volymer har tagits tillvara för att skapa anpassningar för de nya hyresgästerna i miljöer som gett oväntade möjligheter. Här finns bland annat ett stort cykelgarage med flera servicestationer och laddboxar. Ett toppmodernt gym med tillhörande yogastudio. I huset finns även ett garage med cirka 350 parkeringsplatser samt kafé och restaurang som drivs genom skolans försorg.
Merparten av de nya hyresgästerna flyttade in under 2019-2021. Inom kort kommer även övriga ytor att förhyras:
– Det är få byggnader som har Tomtebodas potential. Huset är gjort för att tåla förändringar över tid. Här finns en fantastisk generositet och flexibilitet, säger Anna Axberg Olsson från BAU (Byrån för Urbanism & Arkitektur) som varit ansvarig arkitekt för förändringen av Tomteboda.

Tomteboda vann pris för årets bygge 2022
Se berättelsen om fastighetens omvandling på www.tomteboda.se/filmsidaTomteboda ägs av Terminal RE Tomteboda AB, ett bolag samägt av Blackstone (80%) och Areim (20%).

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

Ombyggnation av objekt

Fastighetsägare

Blackstone och Areim

Arkitekt

Gustaf Rosenberg

Adress

Terminalvägen 14, 171 73 Solna, Sverige

Mötesplats

Gröna trapphuset mot huvudentrén

Typ av visning

Guidad visning utomhus, Guidad visning inomhus

Mat i närheten

Café

Föranmälan

Nej

Tillgänglighet

För hela familjen

Tillgång till WC

Ja

Språk

Svenska

  • nyhetsbrev_edited
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
bottom of page