top of page

Open House Stockholm 2023

Open House Stockholm

Potentiell underrubrik

 Fredag: 

Fredag: 

 Lördag: 

Fredag: 

 Söndag: 

Fredag: 

Solna simhall, Kv Poolen

Foto:

Peder Lindbom

Arkitekt Johan Janssen på AIX Arkitekter berättar om Solna simhall som invigdes hösten 2022. Badet är genom en tredimensionell fastighetsbildning samlokaliserad med ett kontorshus. Årets bygge 2023.

Tema:

Stadsliv, Arkitektur nu & då

Det nya badhuset är placerat i anslutning till Ulriksdals IP i Ritorp intill tre ishallar och skapar där ett nytt sportcentrum som blir en naturlig mötesplats för motion, aktivitet och idrott. Byggnaden markerar den östra porten till Arenastaden och ingår i en ny sammanhållen stadsfront mot järnvägen. Simhallen är tydligt exponerad ut mot järnvägen och får härigenom en tydlig närvaro i Solnas nya expansiva stadsdelar kring Arenastaden. Badet, som är en egen fastighet, är genom en tredimensionell fastighetsbildning, samlokaliserad med ett kontorshus. Bad- och kontorshusbyggnaden utgör en sammanhållen byggnadsvolym. Vi har ritat badhuset och Strategisk Arkitektur kontorshuset som har byggts för Fabege. Kombinationen av ett kontorshus och ett bad är ett nytt koncept för hur badanläggningar kan lokaliseras i framtidens täta urbana stadsdelar och byggnaden som helhet är nominerad till MIPIM Future Project Awards 2019.
Projektet föregicks av en lokaliseringsstudie där vi utredde olika placeringar för simhallen och möjligheten att inrymma även andra byggnadsprogram i området. I samband med byggnationen kommer gång- och cykelförbindelser förbättras vilket bidrar till att länka samman Arenastaden, Frösunda och Ritorp.
Simhallen erbjuder simundervisning, motionssim, vattengympa, babysim och rehab. Det finns totalt tio simbanor på 25 meter, en undervisningsbassäng, en flexibel multibassäng med höj- och sänkbar botten, en barnbassäng, bastu och omklädningsrum. Den nya badanläggningen är utformad som en robust badmiljö med stora inslag av tegel och trä.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

2022

Fastighetsägare

Solna stad

Arkitekt

AIX Arkitekter

Adress

Sportgatan 5, 169 70 Solna, Sverige

Mötesplats

Vid adressen, utanför entrén till simhallen.

Typ av visning

Guidad visning inomhus

Mat i närheten

Kiosk, Café

Föranmälan

Nej

Tillgänglighet

Rullstolsanpassad, För hela familjen

Tillgång till WC

Ja

Språk

Svenska

bottom of page