top of page

Open House Stockholm 2023

Open House Stockholm

Potentiell underrubrik

 Fredag: 

Fredag: 

 Lördag: 

Fredag: 

 Söndag: 

Fredag: 

Separatorhuset

Foto:

Ingrid Johansson

Separatorhuset, Alfa Lavals tidigare huvudkontor på Kungsholmen. Byggnaden är uppförd 1901 och är ett fint och välbevarat exempel på nationalromantisk arkitektur med drag som förebådar jugendstilen.

Tema:

Arkitektur nu & då

Separatorhuset representerar inte bara företaget Alfa Laval utan även Kungsholmens utbyggnad under 1800-talet som Stockholms industristadsdel framför andra. Separatorhuset var en föregångare för de större fabrikskontorens tidigaste utformning. Det utformades först som ett kombinerat kontors- och bostadshus där lägenheterna beboddes av företagets anställda och det fanns också en egen butik i bottenplanet. Fastigheten är blåmarkerad på Stockholms stadsmuseums kulturhistoriska klassificeringskarta. Byggnaden med inredningar är mycket välbevarad från dess tidigaste skeden. Marmor i olika kulörer, mahogny, fina stuckaturer, sirligt utskurna dekorationer, glasmålningar och pelare är en del av inredningen som ger kontorshuset ett vackert och påkostat uttryck. Byggnaden ägs och förvaltas idag av fastighetskontoret i Stockholms stad och har vid flera tillfällen lånats ut till filminspelningar.

Guidade visningar kl 12, 13, 14 och kl 15 under lördagen (30/9). Samling vid huvudentrén på Fleminggatan 8. Max antal per visning: 30 pers. Föranmälan krävs.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

1889-1901, senare ombyggnationer har gjorts

Fastighetsägare

Stockholms stad/fastighetskontoret

Arkitekt

Johan Laurentz (1851-1901)

Adress

Fleminggatan 8, 112 26 Stockholm, Sverige

Mötesplats

Samling vid huvudentrén på Fleminggatan 8.

Typ av visning

Guidad visning inomhus

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang

Föranmälan

Ja

Tillgänglighet

Ej tillgänglighetsanpassad

Tillgång till WC

Ja

Språk

Svenska

bottom of page