top of page

Open House Stockholm 2023

Open House Stockholm

Potentiell underrubrik

 Fredag: 

Fredag: 

 Lördag: 

Fredag: 

 Söndag: 

Fredag: 

Havrekvarnen på Kvarnholmen

Foto:

Tilia/Walk the room

Välkommen in i Havrekvarnen, ett ”nybyggt byggnadsminnesmärke” som ursprungligen stod färdig 1928. Efter rivning, återuppbyggnad och restaurering är huset redo för ny användning.

Tema:

Staden växer, Hållbarhet, Arkitektur nu & då

När Kooperativa förbundet intog Kvarnholmen på 1920-talet, präglades utvecklingen av en pionjäranda både vad gäller teknik- och samhällsutveckling. Havrekvarnen var ett exempel på det och blev en av Sveriges första funktionalistiska industribyggnader och ett landmärke i svensk arkitekturhistoria. Arkitekt var Artur von Schmalensee som arbetade på KF:s arkitektkontor. Intresset var stort och det kom arkitekter från hela Europa på studiebesök, inte minst från Bauhausskolan.

I kvarnen tillverkades olika havreprodukter som havregryn och havremust, men också nymodigheten Corn Flakes. Verksamheten i kvarnen var i gång fram till 1980-talet då Kooperativa förbundet lade ner verksamheten i kvarnen. Därefter stod byggnaden för fäfot i flera årtionden. När det var dags att renovera byggnaden upptäcktes att den var i för dåligt skick. Stora delar av den byggnadsminnesförklarade kvarnen revs och återuppbyggdes varsamt som en exakt kopia, men med dagens moderna teknik. Det som gick att bevara återanvändes, till exempel fönster och trappräcken. De silos som innehöll havre är också renoverade och ackompanjerar byggnaden på ett vackert sätt.

Våren 2023 stod huset klart, lika snyggt och stramt som för nästan hundra år sedan, redo att fyllas med liv och rörelse och nya verksamheter.

Välkommen att besöka Havrekvarnen, lyssna på historien om livet på Kvarnholmen och höra om det här unika projektet.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

Byggnadsår 1928, rivning och rekonstruktion 2019-2023

Fastighetsägare

Tilia Fastigheter

Arkitekt

Artur von Schmalensee, KF:s arkitektkontor/Nyréns Arkitektkontor

Adress

Kvarngränd 4, 131 31 Nacka, Sverige

Mötesplats

Vid adressen

Typ av visning

Guidad visning inomhus, Föreläsning

Mat i närheten

Café, Mataffär

Föranmälan

Nej

Tillgänglighet

Rullstolsanpassad

Tillgång till WC

Ja

Språk

Svenska

bottom of page