top of page

Open House Stockholm 2023

Open House Stockholm

Potentiell underrubrik

 Fredag: 

Fredag: 

 Lördag: 

Fredag: 

 Söndag: 

Fredag: 

En unik inblick i den Kungliga Väntsalen

Foto:

Peter Phillips

Den Kungliga Väntsalen är vanligtvis stängd för allmänheten. Detta är ett unikt tillfälle att titta in i den vackert bevarade väntsalen varifrån Kungens och Drottningens resor med tåg utgår än idag.

Tema:

Arkitektur nu & då

Stockholms Centralstation med sin vackra fasad stod klar 1871. Adolf Wilhelm Edelsvärd var arkitekten som ritade byggnaden. Arkitekt Folke Zettervall har också satt sin prägel på stationen och Kungliga väntsalen.

Jernhusen äger Stockholms Centralstation som idag är Nordens mest trafikerade järnvägsstation med mer än 200 000 besökare varje dag. Jernhusen äger också den Kungliga väntsalen, som har bevarats sedan 1904. Det är en plats som normalt sett är stängd för allmänheten.

I samband med Open House Stockholm bjuder Jernhusen in till specialvisningar av den Kungliga väntsalen på Stockholms Centralstation. Det som idag utgör Kunglig väntsal har inte alltid varit det. Vad det varit innan, varför den flyttades och vad utsmyckning och möblemang består av är sådant som kommer att förtäljas under de exklusiva visningstillfällena.

Samling utanför Kungliga Väntsalen som ligger belägen i det sydöstra hörnet, till vänster om centralstationens huvudentré på Centralplan 15 . Endast föranmälda besökare släpps in.

Ciceroner: Kristina Holmqvist, centrumledare Jernhusen samt Johan Ritsell från AIX Arkitekter.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

1871, ombyggd till Kunglig väntsal 1904

Fastighetsägare

Jernhusen

Arkitekt

Adolf Wilhelm Edelsvärd

Adress

Centralplan 15, 111 20 Stockholm, Sverige

Mötesplats

Ingången till Kungliga väntsalen ligger ca 150m vänster om huvudentrén till Stockholms Centralstation (när du tittar på centralstationen). Nummer 7 på porten. Samling sker utanför.

Typ av visning

Guidad visning inomhus

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang, Mataffär

Föranmälan

Ja

Tillgänglighet

För hela familjen

Tillgång till WC

Ja

Språk

Svenska

bottom of page