top of page

Open House Stockholm 2023

Open House Stockholm

Potentiell underrubrik

 Fredag: 

Fredag: 

 Lördag: 

Fredag: 

 Söndag: 

Fredag: 

Är Södergården Södermalms bäst bevarade 1800-tals hus?

Foto:

Södergården

Följ med runt i ett av Södermalms bäst bevarade 1800-tals hus som står inför en kommande renovering samt visning av Dosthoffska huset i Björns trädgård.

Tema:

Staden växer, Hållbarhet, Stadsliv, Arkitektur nu & då

I snart 100 år har föreningen Södergården hemgård haft verksamhet på Götgatan 37. Den äldsta delen byggdes av hovslagare Diedrich Meusel redan 1756. Huset byggdes om och fick fler våningar under 1800-talet. Under 1930–talet låg här en modern restaurang med luftsluss mot gatan. I de lokalerna hade Bredenbergs sedan ett varuhus åren 1944 -69.

Följ med runt i ett av Södermalms bäst bevarade 1800-tals hus som står inför en kommande renovering. Med avstamp i gamla ritningar berättar Arne Schwartz om hur de olika bygg-nationerna påverkat huset under 200 år. Herrskapsvåningen en trappa är nästan orörd sedan 1800-talet med kakelugnar, höga serveringsskåp och vackra snickerier.

Efter visningen på Götgatan 37 går vi ned till Dosthoffska huset i Björns trädgård. Ytterligare ett hus med spännande historia. År 1766 får trädgårdsmästare Osthoff tillstånd att bygga ett stenhus i parken som är första våningen av det hus som idag heter Dosthoffska huset. 1888 ärvs fastigheten med tillhörande trädgård av medicine kandidat Carl Fredrik Björn. Han var mycket intresserad av läkeväxter och anlägger där en botanisk mönsterträdgård. Under den kommande renoveringen av Götgatan 37 kommer Södergården förhoppningsvis kunna bedriva sin föreningsverksamhet här, med aktiviteter och skapande gemenskap för alla åldrar.

Bägge fastigheterna ägs av Fastighetskontoret, Stockholms stad.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

1756, ombyggnation 1862 och 1978

Fastighetsägare

Fastighetskontoret, Stockholms stad

Arkitekt

Adress

Götgatan 37, Stockholm, Sverige

Mötesplats

Vid adressen

Typ av visning

Guidad visning inomhus

Mat i närheten

Café, Restaurang

Föranmälan

Ja

Tillgänglighet

Ej tillgänglighetsanpassad

Tillgång till WC

Ja

Språk

Svenska

bottom of page