top of page

Open House
Stockholm 2022

Trapparken

Guidad visning utomhus

 Fredag: 

kl 10, 11, 12

 Lördag: 

Öppet, men ingen visning

 Söndag: 

Öppet, men ingen visning

Jansin & Hammarling

Foto: 

Tema:

Stadsliv

2014 fick vi uppdraget av Bonava att utveckla ett långsmalt område i Tollare som knyter ihop Tollare torg uppe på höjden och Hamntorget nere vid vattnet. Ytan, som skulle bli kommunal mark efter färdigställandet, var speciell och det fanns komplexa faktorer att förhålla sig till. Hur ritar man en park med trettiofem meters höjdskillnad inklusive en serie trapplopp mellan hus som inte finns än, så att den både blir en uppskattad plats för de boende och ett spännande utflyktsmål? Det blev viktiga frågor för oss. Vi ville skapa en upplevelse för besökarna.
För att göra Trapparken till mer än en transportsträcka behövde vi både ta vara på platsens unika kvaliteter men också tillföra nya. Vi levde oss in i hur det skulle kännas att röra sig här. Hur många trappsteg orkar man ta? Var kunde besökarna tänkas vilja vila? Vad kan överraska?
Upptäckarglädje blev ledord i projektet. Det skulle finnas intressanta detaljer att titta på när man rörde sig genom parken. Trappan skulle ta besökarna på en resa, från vattnet till skogen eller vice versa. Grönskan skulle klättra på de vinklade murarna från upphöjda planteringslådor.
Att hitta balansen mellan detaljer och helhet, mellan funktion och estetik, blev en utmaning. Mycket skulle komma att ske på den smala ytan samtidigt som Trapparken måste bli harmonisk och vacker. Multifunktionell utformning blev en stor del av lösningen. Att hitta element som svarade mot flera behov och som inte störde vare sig helhetsintrycket eller utblickarna. Sträckmetallen som klär murarna fick följa vidare och bli ett fallskyddsräcke med infälld belysning i handledarna. Sittplatser kombinerades ihop med muren eller förlängde planteringslådan. Compact living – i parkversion.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

2021

Fastighetsägare

Nacka kommun

Arkitekt

Tengboms landskapsarkitekter: Åsa Myhr, Jenny Andersson, Nejra Lagumdzija

Tollarevägen 49, 13249 Saltsjö-boo

Typ av visning

Guidad visning utomhus

Föranmälan

Nej

Mat i närheten

Kiosk, Café

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

Rullstolsanpassat

Språk

Svenska

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page