top of page

Open House
Stockholm 2022

Styckekranen på Skeppsholmen

Öppet hus

 Fredag: 

Stängt

 Lördag: 

kl 11:00-16:00

 Söndag: 

kl 11:00-16:00

Emma Österberg

Foto: 

Tema:

Arkitektur - nu & då

År 1647 fanns en styckekran på Skeppsholmen som användes för att lyfta kanoner in och ut ur skeppen. Den tjänstgjorde ända till 1749 då den till slut havererade och ersattes med den styckekran som står där idag.
Den nya styckekranen uppfördes 1751 och är byggd av trä och täckt av järnplåt. Lyftmekanismen består av två tramphjul och ett svänghjul som används för vridfunktionen.

År 1978 eldhärjades styckekranen men reparerades och sattes åter i stånd. Tramphjulen har nytillverkats då bara det ena tramphjulet fanns kvar efter branden. Detta finns bevarat inuti kranen.

År 2003 genomförde Statens fastighetsverk en total upprustning av styckekranen. Inuti byggdes två nya tramphjul och i lyftarmen hänger åter tågvirke och block. Arbetet utfördes av timmermän och repslagare, hantverkare som förr var vanliga på Skeppsholmen. Kranen är den enda bevarade i sitt slag. Vid prov har det visats att två personer är allt som behövs för att lätt lyfta en kanon på 500 kilo.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

1751, upprustning 2003

Fastighetsägare

Statens fastighetsverk

Arkitekt

okänd

Slupskjulsvägen 24, 111 49 Stockholm

Typ av visning

Öppet hus

Föranmälan

Nej

Mat i närheten

Café, Restaurang

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

Ej tillgänglighetsanpassat

Språk

Svenska

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page