top of page

Open House
Stockholm 2022

Skördefest i Norra Matgårdsstaden, år 2052

Utställning utomhus, Smakprovning, Festival workshop

 Fredag: 

Stängt

 Lördag: 

11:00 - 15:00

 Söndag: 

Stängt

Vicky Lo

Foto: 

Tema:

Stadsliv

Mycket har hänt på 30 år.
Skördefesten har tagit över julens plats som årets stora högtid. Barnen får presenter. Särskilda skördedekorationer och pynt är vanliga. Storskalig matproduktion har flyttat in i staden för att öka matsäkerheten. Odlingsytor finns på fasader, på tak, i källare, i bergrum, på flottar och under vattnet.

Matproduktionen vördas och sker till största delen industriellt i katedralliknande fabriker. Granngrupper sköter odlingslotter och lokala ekosystem. Stadsdelen har eget VEN-system (Vatten, Energi, Näringsämnen) och källsorterar avloppsvatten, utvinner värme, biogas och näringsämnen.

Stadsdelen tillgodoser också pollinatörernas behov. Stadsdelen sätter med andra ord matproduktionen först med allt det innebär av eftergifter – men också vinster – för oss människor.

Det finns en särskild atmosfär i den här stadsdelen: myllrande gatuliv, ymnig växtlighet, säregna biologiska byggmaterial. Samtidigt är matjord hårdvaluta, både här och globalt. Segregationen mellan nya och gamla självförsörjande stadsdelar är ett problem. Att producera mat har blivit en del av att leva i en stad. Och kulturellt har det över tid utvecklat religiösa undertoner med inslag av vidskepelse och folkhantverk.

/
Det är dags för skördefest! På vår skördefest, som den ter sig 2052 i den fiktiva stadsdelen Norra Matgårdsstaden, iscensätter vi ett specifikt scenario. Vi visar hur den framtida matproducerande stadsdelen skulle kunna se ut, lukta och smaka. Genom spekulativ design uppmuntrar vi till dialog och diskussioner om urban matproduktion och hur det påverkar oss som bor i staden.
Välkomna!
/

Projektteamet bakom skördefesten består av experter, designers, urbanister, strateger, konstnärer och författare. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms Stad (Norra Djurgårdsstaden), Orvet Stockholm, Boris Design Studio/Manyone och Jan Rydén Bonmot. Projektet finansieras av Vinnova genom utlysningen Framtidsprototyper.

Vi anordnar 3 aktiviteter under lördagen. Däremellan finns vi där för att guida er genom vår utomhusutställning på Gasverkstorget!

12.00 Smaka på framtiden (https://www.openhousestockholm.com/anm%C3%A4lan-sk%C3%B6rdefest2052)

13.00 Gör dina egna skördedekorationer! En workshop för alla åldrar.

14.30 Smaka på framtiden (https://www.openhousestockholm.com/anm%C3%A4lan-sk%C3%B6rdefest2052)

15.00 Eventet avrundas

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

2022

Fastighetsägare

Stockholms Stad

Arkitekt

Orvet Stockholm, Boris Design Studio och Jan Rydén Bonmot

Gasverkstorget, Norra Djurgårdsstaden

Typ av visning

Utställning utomhus, Smakprovning, Festival workshop

Föranmälan

Ja

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang, Museum

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

För hela familjen

Språk

Svenska, English, German, Mandarin, Cantonese

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page