top of page

Open House
Stockholm 2022

Plusenergihus Backåkra

Guidad visning utomhus

 Fredag: 

kl 15

 Lördag: 

Stängt

 Söndag: 

kl 11

Bengt Alm

Foto: 

Tema:

Arkitektur - nu & då

Att bygga energieffektiva flerbostadshus som också producerar stora delar av eller mer än sitt eget energibehov är en utmaning. I plusenergihusen i Norra Djurgårdsstaden har ribban höjts för vad som är möjligt att åstadkomma när det gäller energianvändning.

En kombination av ett 20-tal tekniklösningar utgör en ny helhetslösning för hållbart byggande. För att kunna skapa och återvinna så mycket energi som möjligt rymmer husen bland annat bergvärme, högeffektiv isolering och återvinning av matavfall till biogas. På årsbasis genererar de ett överskott. 715 kvm solceller på tak och väggar ska över året ge lika mycket el som husen använder för värme, varmvatten och fastighetsel.

Formen följer funktionen och blir intresseväckande på köpet. Taknockarna har vridits för att ge rakt södervända takytor och vinkeln på lutningen är anpassad för att skapa så bra förutsättningar som möjligt. Ljusslits ovanför rumsdörrar till korridoren och ljust parkettgolv ger ett bra dagsljusklimat. Inglasade verandor löper längs alla lägenheter med utgång från varje rum. De skapar en klimatzon som bidrar till att minska energianvändningen och ger utökade boendeytor under den varma delen av året.

2014 vann Stockholmshems projektförslag Stockholms stads tävling om miljöriktigt byggande och boende i Norra Djurgårdsstaden. Motivering: ”Ett mycket genomarbetat förslag präglat av helhetstänk för energieffektivitet, egengenerering av energi, goda boendemiljöer med ett intressant och spännande arkitektoniskt uttryck. Ett bidrag till utveckling och nytänkande i miljö och bostadstänkande.”

Plusenergihusen i kvarteret Backåkra visas av Johan Zetterholm/Morten Johansson, arkitekter på DinellJohansson och Johan Thorstenson från VVS-projektören Incoord. De berättar om hur spjutspetsteknik och design skapat Stockholms energisnålaste hus.

Tid för visningar: Fredag den 30 september kl 15 och söndag den 2 oktober kl 11. Samling på Labradorgatan 16.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

2019

Fastighetsägare

Stockholmshem

Arkitekt

DinellJohansson

Labradorgatan 16, 11548 Stockholm

Typ av visning

Guidad visning utomhus

Föranmälan

Nej

Mat i närheten

Café, Restaurang

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

Rullstolsanpassat, För hela familjen

Språk

Svenska

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page