top of page

Open House
Stockholm 2022

Parkhuset

Guidad visning utomhus, Guidad visning inomhus

 Fredag: 

Stängt

 Lördag: 

kl 13

 Söndag: 

Stängt

Gustav Kaiser

Foto: 

Tema:

Stadsutveckling

Vid Rosenlundsparken på Södermalm ligger Stockholmshems sexkantiga Parkhus med 32 hyreslägenheter. Byggnaden är ett åtta våningar högt lamellhus med fasad i trä. Parkhuset var en av finalisterna i Årets Stockholmsbyggnad 2022.

Parkhuset är resultatet av en internationell arkitekttävling, där uppgiften var att utforma ett bostadshus i anslutning till befintlig parkmiljö, öka parkens attraktionskraft och skapa mer stadsliv i området. Genom sin nyskapande arkitektur och den sexkantiga formen sticker huset ut jämfört med bebyggelsen runt omkring. Placeringen mitt på det nya torget och centrerat i förlängningen av Åsögatan förstärker intrycket.

Från lägenheterna har alla rum minst en utgång till balkongerna som täcker fasaden runt huset. Mot parken består hela fasaden av balkonger med stora planteringslådor som ska bli en vertikal trädgård med växter som har valts för att klara sig på enbart regnvatten. Väggar och balkongundersidor är klädda med träskivor laserade i en varmgul kulör. På kvällen blir huset som en lykta där den varm tonade fasaden reflekterar ljuset från fönstren ut mot parken. På taket finns en gemensam terrass och vinterträdgård för de boende, med utsikt över hela Södermalm.

I anslutning till Parkhusets entré finns en konstkorridor där den brittiske konstnären och filmaren Isaac Julien har gestaltat ett rum med upplysta fotografier av grottor från Arktis och Brasilien.

Parkhuset visas av Björn Wiklander från Vera arkitekter, som berättar om husets gestaltning, guidar genom konstkorridoren i husets entré och vidare upp till husets takterrass med utsikt över Södermalm.

Tid för visning: Lördagen den 1 oktober kl 13.00. Samling på husets kortsida, mot Magnus Ladulåsgatan.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

2021

Fastighetsägare

Stockholmshem

Arkitekt

Vera Arkitekter

Bjällbogatan 26-32, 11866 Stockholm

Typ av visning

Guidad visning utomhus, Guidad visning inomhus

Föranmälan

Nej

Mat i närheten

Restaurang

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

Rullstolsanpassat

Språk

Svenska

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page