top of page

Open House
Stockholm 2022

Norra Djurgårdsstaden – Gasverkets historia, omvandling och framtid

Guidad visning utomhus

 Fredag: 

Stängt

 Lördag: 

kl 9, 11, 13 och 15

 Söndag: 

Stängt

Lennart Johansson

Foto: 

Tema:

Stadsutveckling

Följ med på en guidad tur i Gasverksområdet. Gasverkets (Värtagasverket) karaktäristiska tegelbyggnader ritades av arkitekten Ferdinand Boberg på 1890-talet. Flera av byggnaderna bevaras, och anpassas till dagens förutsättningar och fylls med nytt liv när området nu öppnas upp. Här kompletteras kulturhistoriskt värdefulla byggnader med nya. Med avstamp i Gasverkets historia och Bobergs arkitektur berättar vi om områdets omvandling och framtid.

Under turen kommer vi att besöka Berghs School of Communication som ligger i det gamla reningshuset. Där kommer Strategisk Arkitektur tillsammans med Berghs berätta om arbetet med att tillvarata, återbruka och hur de tillskapat byggnaden nya värden. Ett arbete som tilldelades Stockholms Byggmästareförenings ROT-pris 2021. Vi kommer även att titta in i Klätterverket och ta del av hur de omvandlat det tidigare mätarhuset till klätteranläggning och restaurang. Turen avslutas inne i en av de stora tegelgasklockorna, Gasklocka 1, som ska omvandlas till hotell.

Gasverksområdet ligger i Norra Djurgårdsstaden, som är en av Stockholms nyaste stadsdelar, och gav under mer än 100 år energi till stockholmarna. Det är i den västra delen av området som utvecklingen pågår och sedan 2019 har verksamheter flyttat in. Utvecklingen av Gasverket bidrar till att koppla ihop de nya delarna av området till de äldre delarna av Hjorthagen.

Vi kommer att guida vid fyra tillfällen på lördag, 1 oktober. Turen börjar vid Norra Djurgårdsstadens biblioteket på Bobergsgatan 81-83.

Visningarna är 90 minuter långa och börjar klockan 9.00, 11.00, 13.00 och 15.00. Besöket på Berghs utgår under den sista turen.

Boka din plats till en av turerna nedan! Antalet platser är begränsade till 30 personer per grupp, så först till kvar gäller.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

Fastighetsägare

CA Fastigheter, Exploateringskontoret

Arkitekt

Ferdinand Boberg

Bobergsgatan 81-83, Stockholm

Typ av visning

Guidad visning utomhus

Föranmälan

Ja

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

Ej tillgänglighetsanpassat

Språk

Svenska

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page