Open House
Stockholm 2022

Mimers Trapp KTH

Guidad visning utomhus

 Fredag: 

Visningar kl 14, 15

 Lördag: 

Öppet, men ingen visning

 Söndag: 

Öppet, men ingen visning

press to zoom

press to zoom
1/1

Jansin & Hammarling

Foto: 

Tema:

Stadsliv

KTH Campus är i ständig förändring. Etableringen och införlivandet av andra högskolor inom området och nybyggnation av studentbostäder har medfört att campusområdet utvecklats till en mer dynamisk, attraktiv och komplex miljö som ska fungera både för studenter, forskare och boende som en integrerad del i stadsväven.
Projektet Mimers Trapp utmed Osquars backe är en del av Akademiska Hus satsning på att främja sociala vistelsevärden och stimulera flöden och event inom KTH genom att låta riva en tidigare länkbyggnad av Per Ahrbom till förmån för en generös trappanläggning mellan den ståtliga Huvudbyggnaden och Sing-Sing, båda blåklassade och starka representanter för nationalromantik respektive modernism. Ett bärande gestaltningsgrepp för Mimers Trapp har varit att med en flackare trappa stärka kontakten mellan Mimers plats, Alfvénsalen och Nationalstadsparken.
Med stor respekt till de höga kulturvärdena görs ett modernt, högkvalitativt tillägg som låter trappans vinklar spegla de olika byggnadernas riktningar. Dessa tas upp med sidoförlagda, breda gradänger och ökade mått upp mot Lindstedtsvägens översta etage. Tengbom landskap har haft ett övergripande ansvar för den arkitektoniska helheten inklusive ljusdesign. Vi har i samarbete med Ahrbom och Partners tagit tillvara på den tidigare grovt pikhamrade röda fasadstenarna från länkbyggnaden och verkat för att återbruka den unika stenen som del i huvudbyggnadens nya sockel samt strösslat in tillvaratagen smågatsen från platsen med syfte att med materialens hjälp värna kontinuitet, men också dess föränderlighet på platsen. Sammantaget har projektet en mycket hög detaljering i material och spel med naturstenens kulörer, där svensk natursten i trappa, gradänger, markbeläggningar, terrass och socklar harmoniserar i KTH:s rådande rödgråa nyanser i svensk granit och bränt tegel. I augusti 2021 invigdes trappan för att välkomna studenterna lagom till terminsstart.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

2021

Fastighetsägare

Akademiska Hus

Arkitekt

Tengboms landskapsarkitekter är Pia Englund, Hannah Marschall, Nejra Lagumdzija

Osquars backe 20, 114 28 Stockholm

Typ av visning

Guidad visning utomhus

Föranmälan

Nej

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

Ej tillgänglighetsanpassat

Språk

Svenska

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Foto: Jansin & Hammarling

press to zoom

Foto: Jansin & Hammarling

press to zoom

Foto: Jansin & Hammarling

press to zoom

Foto: Jansin & Hammarling

press to zoom
1/5
 
  • LinkedIn
  • Instagram
  • Facebook
  • Twitter