top of page

Open House
Stockholm 2022

Kulturhuset

Öppet hus, Föreläsning

 Fredag: 

kl 15:00

 Lördag: 

kl 10:00

 Söndag: 

Stängt

Johan Eldrot

Foto: 

Tema:

Arkitektur - nu & då

Arkitekt Peter Celsing vann 1966 en nordisk arkitekttävling om bebyggelse söder om Sergels torg. Han skapade därmed Kulturhuset. Stockholms stad byggde först den västra delen av Kulturhuset, hela Teaterhuset och det bakomliggande hotellet som ett provisorium för Sveriges riksdag 1971. Östra delen av Kulturhuset byggdes för konst och kultur och invigdes 1974. Efter 12 år som riksdagsprovisorium och därefter 3 år för en europeisk freds- och säkerhetskonferens blev hela huset ett kulturhus. Riksdagens plenisal revs och Stadsteaterns stora scen och salong byggdes.
Under snart 50 år har Kulturhuset och Teaterhuset givit plats för kultur i alla former. Genom åren har omkring 100 miljoner människor besökt husen. Sammantaget har detta medfört ett betydande slitage på husen samtidigt som alla tekniska system och installationer tjänat ut och krävt en total förnyelse. Vi ställer i dag också helt nya krav på energieffektivitet och hållbarhet. Stockholms stad tog därför 2015 beslut om att göra en övergripande renovering och ombyggnad av Kulturhuset och Teaterhuset. Planering och projektering startade samma år.
Den första åtgärden som utfördes i Kulturhuset var att byta hela den stora glasfasaden mot norr och öster. Den ursprungliga glasfasaden hade uppnått sin maximala livslängd. För all övrig ombyggnad stängde husen i januari 2019 och öppnade och återinvigdes i september 2020. Stockholms fastighetskontor har ansvarat för ombyggnaden med Skanska som entreprenör. Ansvariga arkitekter har varit Ahrbom & Partner.
För den stora renoveringen och ombyggnaden har Kulturhuset belönats med Kasper Salin - priset 2020 som delas ut av Sveriges Arkitekter för årets bästa byggnadsverk. Kulturhuset har även vunnit Glaspriset 2022 som delas ut av Glasbranschföreningen för årets bästa glasbyggnad.
Vi möts i huvudentrén vid Sergels torg för en bildvisning genom husets historia och den senaste stora ombyggnationen. Välkomna!

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

1971, ombyggnation 2020

Fastighetsägare

Stockholms stad

Arkitekt

Peter Celsing, Ahrbom & Partner

Sergels torg, 111 57 Stockholm

Typ av visning

Öppet hus, Föreläsning

Föranmälan

Nej

Mat i närheten

Café, Restaurang

Tillgång till WC

Ja

Tillgänglighet

Rullstolsanpassat, För hela familjen

Språk

Svenska

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page