top of page

Open House
Stockholm 2022

Konceptet Stockholmshusen i Tensta

Guidad visning utomhus, Föreläsning

 Fredag: 

Stängt

 Lördag: 

kl 11

 Söndag: 

kl 11

Peter Lydén

Foto: 

Tema:

Stadsliv

Stockholmshusen är ett koncepthus som tagits fram för att möta behovet av nya bostäder i Stockholm. Konceptet bygger på välritade hus, med stor omsorg om detaljer, som kan varieras för att passa in på olika platser i staden. Husen har ett grundkoncept med identitetsbärande element som till exempel gemensam färgpalett, genomtänkta husproportioner, och generösa entréer. Nu visar Svenska Bostäder upp Stockholmshusen i kvarteret Ledinge i Tensta, som är ritat av Palle Widegren - HMXW arkitekter. Wi Landskap har ritat gården. En av de utmärkande detaljerna är dörrhandtagen till entréportarna – konstverket Huskatt, av Lena Cronqvist.

Ett gestaltningsprogram framtaget av konceptarkitekterna Per Kallstenius, Morten Johansson och konceptlandskapsarkitekt Bibbi Leine ger riktlinjer för hur Stockholmshusen ska se ut, oavsett var de byggs. Karaktäristiska kännetecken är till exempel de träklädda entréerna med sittbänk, fönsteromfattningar med relief i putsen och dörrhandtag utformade av konstnärer. Alla hus har också en markerad bottenvåning med en avgränsande skuggfris. Ett klassiskt arkitektoniskt grepp som ger stadskänsla.

Stockholmshusen är ett samarbete mellan de tre kommunala bolagen Svenska Bostäder, Stockholmshus och Familjebostäder, tillsammans med stadsbyggnadskontoret och exploateringskontoret.

Stockholmshusen har byggts efter de höga krav som staden ställer på nyproducerade hus och är planerade med omsorg om människorna som bor i dem. Husen i kvarteret Ledinge är byggda enligt kriterierna för Miljöbyggnad Silver.

Målet med Stockholmshusen är att spara tid och minska kostnader genom att upprepa gestaltningen, bygga seriellt och jobba med överlappande processer. Husen kan byggas i kombinationer av lamellhus och punkthus eller som i kvartersbebyggelse. I Ledinge har vi byggt punkthus på sex och sju våningar. Entreprenör var NCC.

Föreläsning om konceptet Stockholmshusen och om kvarteret Ledinge, med efterföljande visning i kvarteret sker kl 11 lördag och söndag. Vi finns i tältet på gården.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

2021

Fastighetsägare

Svenska Bostäder

Arkitekt

HMXW arkitekter, Wi Landskap (gården), Per Kallstenius, Morten Johansson, Bibbi Leine (konceptarkitekter)

Bussenhusvägen 2-8 och Ledingegränd 3-7, 163 62 Spånga

Typ av visning

Guidad visning utomhus, Föreläsning

Föranmälan

Nej

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang, Nära till Tensta Centrum

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

Ej tillgänglighetsanpassat

Språk

Svenska

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page