top of page

Open House
Stockholm 2022

Hammarbybackens pumpstation

Guidad visning utomhus, Föreläsning

 Fredag: 

Kl 15:00

 Lördag: 

Kl 13:00 & 15:00

 Söndag: 

Kl 13:00 & 15:00

Robin Hayes

Foto: 

Tema:

Hållbarhet

"Som ett snitt i berget, men utformad av trä, passas pumpstationen in i naturen utan att vara anonym. En teknisk anläggning som gestaltats omsorgsfullt och som ger tillbaka till staden bland annat med infällda sittplatser och fin anpassning till naturen." Så löd juryns kommentar vid nomineringen till Årets Stockholmsbyggnad 2022.

Att placera en byggnad vid den natursköna kanten av Sickla kanal är en svår uppgift. Byggnader för stadens energiförsörjning hör till nödvändighetens arkitektur och måste placeras där på platser där de gör nytta. Lösningen blev att skapa en ny platå till Hammarbybacken och låta pumpanläggningen gömmas i marken.
Byggnaden är därför snarare en del av landskapet än ett fristående hus.

Den långsträckta fasaden följer gångvägen från Hammarbybacken till Nackareservatet och möter besökare som promenerar över bron från Sickla. Fasaden rymmer flera funktioner. Vid sidan om att sluta in de bullriga pumparna är den en plats för vila och informerar även om varför den finns till med en text i metall. Dessutom är det grovsågade furustockarna tryggt belysta.

Byggnaden har bl a publicerats i tidskrifterna Arkitektur och Rum.

För att hitta hit kan du antingen promenera från Hammarbybackens parkering österut längs med kanalen eller gå över gångbron från Sickla allé och infarten till Fredells byggvaruhus. Byggnaden visas från utsidan av arkitekterna som kommer att beskriva hela processen och även förklara hur Stockholm och Nacka värms upp med fjärrvärme.

Mer fakta om objektet

Byggnadsår

2021

Fastighetsägare

Stockholm Exergi

Arkitekt

Helena Glantz, Martin Malm, Le Song

Hammarbybacken vid gångbron till Sickla allé

Typ av visning

Guidad visning utomhus, Föreläsning

Föranmälan

Nej

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang, Promenadområde

Tillgång till WC

Nej

Tillgänglighet

Rullstolsanpassat, För hela familjen

Språk

Svenska, English

P.S. Du har väl inte missat att det finns fler bilder på objektet eller att du kan få en vägbeskrivning till det i kartan längst ner på sidan?

Om platsbokning finns tillgänglig hittar du till bokningssidan genom att trycka på ikonen i faktarutan.

Karta
bottom of page