top of page

Open House Stockholm 2023

Stockholms Centralstation - ett nav i stadens utveckling

Foto:

Peter Phillips

Arkitektur nu & då, Staden växer

Guidad visning utomhus, Guidad visning inomhus

Fredag:

12:00

till

14:00

Lördag:

10:00

till

12:00

Söndag:

10:00

till

Vid besöket får du detaljerad information Stockholms Centralstation; arkitekturen på stationen och den omkringliggande bebyggelsen men också en inblick i det nya "Centralstaden"-projektet.

Följ med på en rundvandring med fokus på stadsmiljö och arkitektur under ett och ett halvt sekel.
Ända sedan Stockholms Centralstation invigdes 1871 har området däromkring varit ett av stadens mest dynamiska. Verksamheter beroende av närheten till järnvägen som posthanteringen, tryckerier och hotell etablerade sig snabbt i området. Men även tidningsredaktioner, nöjesetablissemang och påkostade kontors- och bostadshus tillkom i stationens närhet.

Placeringen av Centralstationen vid Klara sjö kom sedan att ha helt avgörande betydelse för att det nya city växte fram där det gjorde under efterkrigstiden.

Idag med Citybanans tillkomst för pendeltrafiken i Storstockholm och järnvägens renässans är området kring Centralstation hetare än någonsin. Det tydligaste uttrycket för detta är det nya Centralstaden-projektet, som innebär att man förvandlar det ”trasiga” området väster och norr om Centralstationen till en fullödig stadsmiljö.

Ciceron: Martin Rörby, arkitekturhistoriker, tidigare sekreterare i Skönhetsrådet och känd från bland annat "Arkitekturens pärlor" i SVT.

Byggnadsår

1871

Arkitekt

Arkitekt: Adolf W. Edelsvärd. Centralstationen har om- och tillbyggts ett flertal gånger. De största förändringarna skedde 1925–1928 då den stora centralhallen kom till, ritad av arkitekt Folke Zettervall

Fastighetsägare

Jernhusen

Föranmälan

Ja

Hitta hit

Mötesplats:

Samling vid Nils Ericson-statyn på Centralplan framför stationens huvudentré. Föranmälan krävs!

Adress:

Centralplan, 111 20 Stockholm, Sverige

Språk

Svenska

Tillgång till WC

Ja

Tillgänglighet

Rullstolsanpassad

Information inför ditt besök

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang, Mataffär

Hemsida

Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
bottom of page