top of page

Open House Stockholm 2023

Solna simhall, Kv Poolen

Foto:

Peder Lindbom

Stadsliv, Arkitektur nu & då

Guidad visning inomhus

Fredag:

till

Lördag:

11:00

till

11:45

Söndag:

11:00

till

11:45

Arkitekt Johan Janssen på AIX Arkitekter berättar om Solna simhall som invigdes hösten 2022. Badet är genom en tredimensionell fastighetsbildning samlokaliserad med ett kontorshus. Årets bygge 2023.

Det nya badhuset är placerat i anslutning till Ulriksdals IP i Ritorp intill tre ishallar och skapar där ett nytt sportcentrum som blir en naturlig mötesplats för motion, aktivitet och idrott. Byggnaden markerar den östra porten till Arenastaden och ingår i en ny sammanhållen stadsfront mot järnvägen. Simhallen är tydligt exponerad ut mot järnvägen och får härigenom en tydlig närvaro i Solnas nya expansiva stadsdelar kring Arenastaden. Badet, som är en egen fastighet, är genom en tredimensionell fastighetsbildning, samlokaliserad med ett kontorshus. Bad- och kontorshusbyggnaden utgör en sammanhållen byggnadsvolym. Vi har ritat badhuset och Strategisk Arkitektur kontorshuset som har byggts för Fabege. Kombinationen av ett kontorshus och ett bad är ett nytt koncept för hur badanläggningar kan lokaliseras i framtidens täta urbana stadsdelar och byggnaden som helhet är nominerad till MIPIM Future Project Awards 2019.
Projektet föregicks av en lokaliseringsstudie där vi utredde olika placeringar för simhallen och möjligheten att inrymma även andra byggnadsprogram i området. I samband med byggnationen kommer gång- och cykelförbindelser förbättras vilket bidrar till att länka samman Arenastaden, Frösunda och Ritorp.
Simhallen erbjuder simundervisning, motionssim, vattengympa, babysim och rehab. Det finns totalt tio simbanor på 25 meter, en undervisningsbassäng, en flexibel multibassäng med höj- och sänkbar botten, en barnbassäng, bastu och omklädningsrum. Den nya badanläggningen är utformad som en robust badmiljö med stora inslag av tegel och trä.

Byggnadsår

2022

Arkitekt

AIX Arkitekter

Fastighetsägare

Solna stad

Föranmälan

Nej

Hitta hit

Mötesplats:

Vid adressen, utanför entrén till simhallen.

Adress:

Sportgatan 5, 169 70 Solna, Sverige

Språk

Svenska

Tillgång till WC

Ja

Tillgänglighet

Rullstolsanpassad, För hela familjen

Information inför ditt besök

Mat i närheten

Kiosk, Café

Hemsida

Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
bottom of page