top of page

Open House Stockholm 2023

Separatorhuset

Foto:

Ingrid Johansson

Arkitektur nu & då

Guidad visning inomhus

Fredag:

till

Lördag:

11:00

till

13:45

Söndag:

till

Separatorhuset, Alfa Lavals tidigare huvudkontor på Kungsholmen. Byggnaden är uppförd 1901 och är ett fint och välbevarat exempel på nationalromantisk arkitektur med drag som förebådar jugendstilen.

Separatorhuset representerar inte bara företaget Alfa Laval utan även Kungsholmens utbyggnad under 1800-talet som Stockholms industristadsdel framför andra. Separatorhuset var en föregångare för de större fabrikskontorens tidigaste utformning. Det utformades först som ett kombinerat kontors- och bostadshus där lägenheterna beboddes av företagets anställda och det fanns också en egen butik i bottenplanet. Fastigheten är blåmarkerad på Stockholms stadsmuseums kulturhistoriska klassificeringskarta. Byggnaden med inredningar är mycket välbevarad från dess tidigaste skeden. Marmor i olika kulörer, mahogny, fina stuckaturer, sirligt utskurna dekorationer, glasmålningar och pelare är en del av inredningen som ger kontorshuset ett vackert och påkostat uttryck. Byggnaden ägs och förvaltas idag av fastighetskontoret i Stockholms stad och har vid flera tillfällen lånats ut till filminspelningar.

Guidade visningar kl 12, 13, 14 och kl 15 under lördagen (30/9). Samling vid huvudentrén på Fleminggatan 8. Max antal per visning: 30 pers. Föranmälan krävs.

Byggnadsår

1889-1901, senare ombyggnationer har gjorts

Arkitekt

Johan Laurentz (1851-1901)

Fastighetsägare

Stockholms stad/fastighetskontoret

Föranmälan

Ja

Hitta hit

Mötesplats:

Samling vid huvudentrén på Fleminggatan 8.

Adress:

Fleminggatan 8, 112 26 Stockholm, Sverige

Språk

Svenska

Tillgång till WC

Ja

Tillgänglighet

Ej tillgänglighetsanpassad

Information inför ditt besök

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang

Hemsida

Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
bottom of page