top of page

Open House Stockholm 2023

Karby Gård, Täby Kulturcentrum

Foto:

Karby Gård

Stadsliv

Öppet hus, Guidad visning utomhus, Guidad visning inomhus

Fredag:

till

Lördag:

10:00

till

14:00

Söndag:

10:00

till

14:00

Välkomna till Karby Gård! Vi kommer att berätta om gårdens historia, visa byggnaderna, berätta om de nuvarande verksamheterna och besöka de olika pågående utställningarna.

Lite historia om Karby Gård: Gården har mycket gamla anor. Den igger i ett område där vikingarna (800 -1050 e.Kr) hade ett starkt fäste. Många runstenar och andra lämningar finns i grannskapet. Den mäktige lagmannen Birger Persson ägde gården under 1300-talet. Han var far till den heliga Birgitta och kanske tillbringade hon några av sina barnaår på Karby Gård. Många förändringar och ägarbyten har skett sedan dess. De nuvarande byggnaderna är från 17- och 1800 talen.
År 1958 köpte Täby Kommun gården och 1969 inrättades Karby Gårds konstnärscentrum. Numera hyr Täby Kommun ut gården till Föreningen Karby Gård, som består av tio olika kulturföreningar. Verksamheten på gården drivs helt och hållet av de olika föreningarna och helt ideellt.
Verksamheter på Karby Gård: På helgerna är gården öppen mellan kl 12 och 16. Tre olika utställningar pågår parallellt, det finns en hantverksbutik, en grafisk verkstad och ett café. Varje onsdagskväll är det musikprogram och en gång i månaden anordnas en kulturkväll med olika program. Det gamla hönshuset är renoverat och används till olika kulturverksamheter och hyrs ut till evenemang och fester.
I samband med Open House kommer vi att anordna två visningar, kl. 12.00 på lördagen den 30 september och kl. 12.00 söndagen den 1 oktober. Vi visar då byggnaderna och de olika pågående utställningarna. Vi kommer att berätta om gårdens historia och om det som pågår på platsen. Gården är som vanligt öppen lördag och söndag kl 12.00 -16.00, så man är välkommen att på egen hand bekanta sig med utställningarna och lokalerna. Vi har också iordningställt ett rum med information om Karby Gård som går att ta del av under besöket.

Byggnadsår

17- och 1800-talet

Arkitekt

Okänt

Fastighetsägare

Täby Kommun

Föranmälan

Nej

Hitta hit

Mötesplats:

Vi samlas vi huvudbyggnaden.
Kommer du kommunalt finns bussar , 610 och 611, från Dandryds Sjukhus till hållplats Karby Gård.
Gratis parkering

Adress:

Karbygårdsvägen 1, Täby, Sverige

Språk

Svenska

Tillgång till WC

Ja

Tillgänglighet

Rullstolsanpassad, För hela familjen

Information inför ditt besök

Mat i närheten

Café

Hemsida

Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
bottom of page