top of page

Open House Stockholm 2023

Hökarängens Centrum med Sveriges första gågata

Foto:

Hökarängens centrum med Sveriges första gågata

Arkitektur nu & då

Stadsvandring

Fredag:

till

Lördag:

till

Söndag:

09:00

till

10:30

Hökarängens Stadsdelsråd bjuder in till en guidad stadsvandring i Hökarängens centrum och berättar om arkitekturen och stadsplaneringen i stadsdelen och bl a om Sveriges första gågata. Välkomna!

Stadsdelen Hökarängen växte fram under 1940-talets senare hälft i samband med tunnelbanans planerade utbyggnad. Just på dagen för precis 73 år sedan, den 1:a oktober 1950, anländer det första tunnelbanetåget till Hökarängen som då var ändstation på den första tunnelbanelinjen från Slussen. Ett par år senare stod Hökarängens centrum klart med Sveriges första gågata och David Helldéns berömda punkthus i fonden. Hökarängens bilfria och promenadvänliga stadsplanering är återigen högaktuell.

Vi börjar vår stadsvandring på David Helldéns torg och vandrar längs Sveriges första gågata med dess 1950-talsinspirerade neonskyltar, vi passerar Konsthall C inhyst i en f d centraltvättstuga, Fagerlidsparken, David Helldéns blå-klassade sicksack-hus Sjöskumspipan och vidare genom Hauptområdet ritat av Ancker-Gate-Lindegren. Längs vandringen får vi också beskåda konst av bl a Ernst Billgren, Egon Møller-Nielsen, Roland Haeberlein och en gallerivandring längs Konstdax gatugalleri.

Vandringen är drygt 1 km lång och tar ca 1,5 timme. Vi avslutar vår vandring på samma ställe där vi började på David Helldéns torg.

Byggnadsår

1950-tal

Arkitekt

David Helldén, Sven Markelius, Holger Blom, Erik Glemme, Ancker-Gate-Lindegren, Peter Celsing, m fl

Fastighetsägare

Stockholms stad, Stockholmshem, Familjebostäder, m fl

Föranmälan

Ja

Hitta hit

Mötesplats:

Samling vid fontänen på David Helldéns torg

Adress:

Pepparvägen 1, 123 56 Farsta, Sverige

Språk

Svenska

Tillgång till WC

Ja

Tillgänglighet

För hela familjen

Information inför ditt besök

Mat i närheten

Kiosk, Café, Restaurang, Mataffär

Hemsida

Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
bottom of page