top of page

Open House Stockholm 2023

Hållbarhetshuset

Foto:

Daniel Adolfsson

Hållbarhet

Guidad visning inomhus, Föreläsning

Fredag:

07:00

till

13:00

Lördag:

till

Söndag:

till

Hållbarhetshuset, är den första pilotbyggnaden inom ”Återhus - att bygga hus av hus” och är ett ca 1000 kvm stort hus i Haga Norra. Huset består av cirka 70% återbrukat material!

Hållbarhetshuset om ca 1000 kvm inrymmer kontor, mötesytor samt showroom och har därmed en funktion både som etableringskontor och som mötesplats för att skapa kunskap kring projektet och återbruk.

Den höga återbruksnivån medför ett minskat klimatavtryck med 105 ton CO2 - vilket väckt stort intresse inom byggbranschen. Lärdomarna från projektet gör att Fabege kan skala upp återbruket inom projektverksamheten och bidra med ny kunskap inom fastighetsbranschen.

Byggnaden består av återbrukat material från Bilias gamla fastighet från 1970-talet. När Bilia skulle rivas för att ge plats åt nya kvarter med hållbarhet i fokus i Haga Norra, såg Fabege tillsammans med entreprenören Zengun, en möjlighet att hitta nya metoder för att öka återbruk och minska miljöpåverkan. I projektet har man lyckats återbruka delar av stommarna i form av HDF-bjälklag från den gamla fastigheten, något som inte gjorts tidigare i Sverige och som ger värdefull kunskap inför framtida projekt, för Fabege och för branschen i stort.

Därtill har man återbrukat fler material och beståndsdelar såsom dörrar, fönster, trappor, mötesrumspartier, pentry, WC-stolar, handfat, golv, undertaksplattor och belysning från den gamla Biliafastigheten.

Under 2023 var Hållbarhetshuset en av tre finalister i Årets Bygge samt Solna Stads Miljöpris.

Byggnadsår

2022

Arkitekt

Fabege, Zengun & Contiga

Fastighetsägare

Fabege & Zengun

Föranmälan

Ja

Hitta hit

Mötesplats:

Vid adressen

Adress:

Almagatan, Solna, Sverige

Språk

Svenska

Tillgång till WC

Ja

Tillgänglighet

Rullstolsanpassad

Information inför ditt besök

Mat i närheten

Kiosk

Hemsida

Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
Add a Title
bottom of page