top of page

Från kaj till kaj med Hampus Busk

Uppdaterat: 13 sep. 2023

Den 2 september var det dags för OH! POPUP som bjöd på en guidad cykeltur genom Stockholms innerstad med start i Frihamnen och avslut i Tanto. En guidning i oväntad, okänd eller alltför självklar infrastruktur.

Foto: Joanna Messmer

Staden är full av funktionsarkitektur som haft avgörande betydelse för Stockholms utveckling till storstad. Vad är det? Vad har det betytt? Vad spelar det för roll idag?


Guiden Hampus Busk tog de 45 cykelsugna deltagarna runt Stockholm och berättade om dess infrastrukturhistoria. Dessutom bjöd han på sina bästa tips från programpunkterna under årets OH-festival.

Foto: Joanna Messmer

Cykelturen startade i Frihamnen där deltagarna fick höra historien om hur Stockholm fick en internationell frihandelszon på kungens jaktmark.

Foto: Joanna Messmer

Turen gick vidare till KTH och mer kunskap bjöds kring det svenska kärnvapenprojektet och det atomdrivna folkhemmet.

Foto: Joanna Messmer

Vad är ett kollumbarium? Det berättades det om vid Odenplan där deltagarna fick lära sig om den svenska likbrännarföreningen och ängslan för de ohygieniska döda.

Foto: Joanna Messmer

Historien om Karlbergs militärskola och Birkastadens exploatering av Rörstrands industriområde berättades det om på stoppen vid S:t Eriksbron.

Foto: Joanna Messmer

Mitt på Västerbron ställde deltagarna upp för att lära sig om vad en ringled är, men fick även veta om viktiga händelser och platser som man ser från bron.

Foto: Joanna Messmer

Cykelturens slutdestination var Tantolunden där Hampus berättade om brofästet till gamla järnvägsbron som gick från socialinstitution och utmark till järnvägsknut till oas.


Missade du cykelturen kan du se varje stopp på Open House Stockholms Instagram-reels.


Håll utkik efter fler OH! POPUP och titta på årets festivalprogram för den 29/9-1/10!

Foto: Ellen Norman

Comments


bottom of page