sön 03 okt.

|

Gustavsberg

Vinkelbodarna 3/10 kl 10.00

Både stadsplanen och de speciella vinkelbodarna i Höjdhagen är ritade av arkitekten Olof ”Thun-Olle" Thunström för Kooperativa Förbundet och Gustavsbergs Porslinsfabrik.

Registrering är stängd
Se andra objekt
Vinkelbodarna 3/10 kl 10.00

Tid och plats

03 okt. 2021 10:00

Gustavsberg, Höjdhagsvägen, 134 31 Gustavsberg, Sverige

Om evenemanget

Både stadsplanen och de speciella vinkelbodarna i Höjdhagen är ritade av arkitekten Olof ”Thun-Olle" Thunström för Kooperativa Förbundet och Gustavsbergs Porslinsfabrik. Området stod klart 1942 och omfattar 69 små röda funkishus som har kallats ett av de få självklara tilläggen till den svenska bruksarkitekturens tradition.

Thun-Olle ansåg att hus skulle ritas och byggas med stor anpassning till naturen. Alla hus är därför noga utplacerade mellan stenhällar och stora träd. Tomterna var inte heller tänkta att skiljas av med häck eller staket utan landskapet mellan husen ska upplevas som en helhet och inte som många små tomter. Idag är området delvis förändrat men det går fortfarande att uppleva arkitektens ursprungliga idéer och se hur en rationell arbetarbostad från 1940-talet kan motsvara dagens krav på en modern bostad. Höjdhagen visar också att det är möjligt att skapa stor variation med enkla medel genom anpassning till naturen. Alla hus är lika men varje hus är unikt. 

Biljetter

Pris

Antal

Totalt

  • Biljett

    0 kr

    0 kr

    0

    0 kr

Totalt

0 kr

Dela detta evenemang