
Tack för ditt inskick, det har nu kommit in till oss på Open House Stockholm. På denna sida kan du fortfarande göra ändring inför festivalen.
Här har du möjlighet att ändra vad som kommer att visas på hemsidan. För att kolla om något är fel eller ser konstigt ut så bläddrar du ner. Observera att namnen på bildspelet är fel och kommer ändras manuellt innan din programpunkt syns på hemsidan.
För att ändra på något i framtiden så kan du spara denna länk och gå in igen.
Titel
Huvudbild
Namn fotograf
Kort beskrivning
Lång beskrivning
Öppna dagar och tider
Specifika tider vid till exempel visningar
Visningsinfo
Visningsinfo engelska
Mötesplats
Mer fakta om programpunkten
URL för hemsida
Byggnadsår
Fastighetsägare
Arkitekt
Uppdatera bildspel, observera att namnet på bilderna i bildspelet inte går att ändra utan de kommer att uppdateras manuellt innan programpunkten syns på hemsidan.
Om alla extrabilder inte kom med så kan du lägga upp dem här. I så fall så kommer bildspelet inte att uppdateras men de kommer att läggas in manuellt innan objektet syns på hemsidan.
Om det fortfarande är något som du vill ändra på eller som inte funkade så hör av dig till rickard@openhousestockholm.com. Du kommer att ha tillgång till denna sida tills att förhandsbokningar har släppt.
Open House Stockholm 2025
Ersta kyrka

Foto:
Ersta diakoni
Ersta kyrka
Den åttkantiga kyrkan invigdes 1872. Arkitekt, tillika kyrkans första organist, var Per Ulrik Stenhammar.
Kyrkans utseende har genom åren engagerat många och skönhetsvärdena har omtvistats.
Ersta kyrka kallas ibland för “den gåtfulla kyrkan”. Framför allt är det kyrkans ovanliga utformning med sin centralplan och sitt åttkantiga tak som har engagerat genom åren. Dess skönhetsvärden har genom åren därför varit omtvistade.
Kyrkan byggdes i nygotisk stil och invigdes 29 december 1872. Arkitekten Per Ulrik Stenhammar var även kyrkans förste organist. Förslag på ritningar hade dessförinnan lämnats från två håll. En långkyrka med plats för 800 personer av Axel Kumlien och en korskyrka av Per Ulrik Stenhammar. Men Stenhammar lämnade också ett andra, mer överraskande förslag om en rundkyrka med plats för cirka 100 personer. Styrelsen fastnade för det sistnämnda, men protokollen berättar tyvärr inget om de bakomliggande resonemangen.
Byggen inleddes 1871 och redan söndagen efter jul 1872 kunde kapellet invigas av ärkebiskop Anton Niklas Sundberg.
Fokus i rummet har alltid varit krucifixet från Oberammergau. Dess bild präglas på alla oblater som tillverkas i Ersta oblatbageri.
Från 1880-talet till 1960-talet tillverkade Ersta paramentavdelning kyrkotextil. Några av de textilier som används än idag tillverkades på 1880-talet.
Kyrkan genomgick en grundlig renovering 1968–1969. Kyrkbänkarna ersattes av björkstolar och innerväggarna målades röda. Rosettfönstret ovanför altaruppsatsen utfördes av konstnären Lars Rolf. Duvor symboliserar diakonin och fönstrets cirkelform diakonins världsomfattande utsträckning. Duvorna sänds ut i par liksom Jesu lärjungar. I deras sällskap finns den helige anden, symboliserad av eldstungor.
1971 invigdes den nuvarande orgeln, byggd av Olof Hammarberg. Den har 21 stämmor, varav några sparades från den tidigare Åkerman och Lund-orgeln.
2014 renoverades kyrkan under ledning av arkitekt Jonas Lindwall. Kyrkan återfick då en ljus färgsättning. Ett nytt altare och en ny dopfunt invigdes. Nya bänkar och andra trämöbler tillkom.
Typ:
Fredag 3/10:
Stängt
Lördag 4/10:
Stängt
Söndag 5/10:
8:00 till 14:00
Visningsinfo
En guidad visning mellan kl 12:30-12:50. Vänligen observera att gudstjänst hålls mellan kl 11:00-12:15.
Den här programpunkten kräver föranmälan.
Visning på engelska
Hitta hit
Adress:
Erstagatan 1, 116 28 Stockholm, Sverige
Mötesplats:
Inne i kyrkan
Information inför ditt besök
Tillgänglighet

Rullstolsanpassad
Språk

Svenska
WC

Ja
Mat i närheten

Restaurang, Café
Hund

Nej
Open House Stockholm har foto- och filmvolontärer som tar bilder och filmar på de olika visningarna. Materialet kan sedan komma att användas på Open House Stockholms sociala medier, hemsida och i annan marknadsföring.




![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|---|---|---|
![]() | ![]() |